

Veelgestelde vragen
Hieronder vindt u veel gehoorde en beantwoorde vragen.
Waarom een douane expediteur?
De overheid heeft een digitale aangifte verplicht gesteld. Digitaal aangeven is voorbehouden aan bedrijven met een vergunning.
Hoe werkt het?
Eurotransit maakt met uw gegevens een douane aangifte conform wetgeving. Wij zorgen ervoor dat de documenten bekend zijn bij de plaats van de goederen, bij u en uw vervoerder.
UTW, TTW?
Een aangifte ten invoer resulteert in een UTB, Uitnodiging Tot Betaling. Hierop worden de rechten bij invoer geformaliseerd door de belastingdienst/douane. Tevens krijgt u een TTW, Toestemming Tot Wegvoering, het document waarmee de goederen kunnen worden afgehaald.
IM, IR?
Een aangifte ten invoer wordt nog altijd IM genoemd, naar het oude IM4 document wat ooit als invoerdocument werd gebruikt. Een IM wordt altijd gevolgd door een nummer, het unieke volgnummer voor dat jaar. Dit nummer vindt u ook altijd op onze nota.
IR: afkorting voor invoerrechten, de rechten die namens u al betaald zijn bij de belastindienst / douane. Deze staan vermeld op de UTB, samen met eventuele andere rechten bij invoer, zoals accijns, BTW en anti-dumpingrechten.
ExA, CoA, EuA
Allemaal uitvoerdocumenten voor verschillende bestemmingen:
- ExA: Buiten EU
- CoA: Binnen EU, maar buiten BTW gebied
- EuA: Aangifte naar een EVA Land (NO, CH, IS en LI)
Fiscale vertegenwoordiging
Veel van de invoer aangiften worden gedaan als fiscaal vertegenwoordiger. Eurotransit verlegd de BTW bij invoer naar de ontvanger. Dit is alleen mogelijk als het een geregistreerde Europese ontvanger is met een geldig BTW nummer. Eurotransit doet alleen de melding in Nederland bij de overheid, de ontvanger moet dit zelf doen.
Intrastat
Het verleggen van de BTW gebeurd met een Intrastat aagifte. Ook wel bekend als ICP.